Jesteś tutaj: Home
Gdzieś, prawie na końcu świata, w Zespole Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem, szkole która dobija już setki, dwie wspaniałe dziewczyny z klasy 4kTG: Natalia Skrzypczak i Małgorzata Mikiciuk, dnia 21 kwietnia 2023 roku wzięły udział w etapie okręgowym XLVI Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Spośród kilkunastu uczestniczek i uczestników w Bloku Architektura Krajobrazu, Małgorzata Mikiciuk zajęła I miejsce i zakwalifikowała się do etapu centralnego olimpiady.
Składamy gratulacje. Jesteśmy dumni z tak wybitnie zdolnych Uczennic na kierunku Architektura Krajobrazu
Drodzy Abiturienci!
Spędziliście w naszej szkole cztery lata, co prawda pewien czas również na zdalnym nauczaniu. Mimo to, na pewno niektórym z Was będzie ciężko opuścić mury naszej szkoły i w pełni wkroczyć w dorosłe życie. Wiele tu przeżyliście i wiele nauczyliście. Wynieśliście ze szkoły wiedzę, doświadczenia, ale też wspomnienia i piękne chwile spędzone z kolegami, wychowawcami i nauczycielami. W tym momencie czas spędzony w Ekonomiku staje się jedynie epizodem w Waszym życiu, choć niemniej ważnym, jak pozostałe. Zgodzicie się z nami, że był to czas owocujący w bardzo ciekawe i inspirujące doświadczenia, które zdobywaliście pod czujnym okiem życzliwej kadry nauczycielskiej i w otoczeniu przyjaznej społeczności szkolnej.
Jesteśmy przekonani, że uzyskane w czasie nauki przygotowanie do dorosłego życia pozwoli Wam pomyślnie realizować marzenia i dalsze plany.
Nadszedł czas rozstania, więc zabierzcie ze sobą cały bagaż wspomnień i ruszajcie w dalszą drogę. Życzymy Wam pomyślności, sukcesów i determinacji w zdobywaniu kolejnych sukcesów. Mamy nadzieję, że czas spędzony w Ekonomiku zapamiętacie miło i często będziecie wracać do niego wspomnieniami.
Samorząd Uczniowski
W sobotę, 22 kwietnia b.r już po raz kolejny w naszej szkole odbył się Dzień Otwarty. Tego dnia licznie przybyli do nas zaproszeni goście oraz uczniowie klas ósmych zainteresowani ofertą ZSZ nr 1. Przyszli uczniowie Ekonomika, spacerując po szkole, odwiedzali kolejno poszczególne stanowiska związane z nauczanymi przedmiotami w różnorodnych zawodach. Uczestnicząc w praktycznych zajęciach (np. z zakresu gastronomii, fryzjerstwa, programowania), naukowych eksperymentach i doświadczeniach, tegoroczni absolwenci szkół podstawowych mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat specyfiki danej specjalności.
25.04.2023r. został podsumowany konkurs na najciekawszą inicjatywę edukacyjną związaną z przeciwdziałaniem cyberprzemocy i promocję pozytywnego wykorzystywania internetu.
Jury przyznało następujące miejsca i wyróżnienia:
I miejsce – Emil Nikoniuk kl. 1Tr
II miejsce – Łukasz Kusznieruk kl. 1Ti
III miejsce – Kornelia Małachwiejczyk kl. 2Th
Wyróżnienia:
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
W dniu 18.04.2023 r. zainteresowani uczniowie klas geodezyjnych 3gTP, 4hTP oraz 4rTG wzięli udział w wykładzie otwartym organizowanym przez Akademię Bialską Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II w Białej Podlaskiej na temat ,,Normalizacja czyli porządkowanie świata – rzecz nie tylko dla inżynierów’’. Prelegentem był zaproszony przez Uczelnię dr inż. Zygmunt Niechoda doradca Prezesa Polskiego Komitetu Normalizacyjnego.
Tematyka wykładu obejmowała:
30 marca w naszej szkole odbył się konkurs polonistyczny :“ Z polszczyzną za pan brat” zorganizowany przez p. Annę Klebaniuk- Szołonik. Celem konkursu było propagowanie wiedzy z zakresu poprawności i kultury języka polskiego oraz zachęcenie młodzieży do posługiwania się poprawną polszczyzną na co dzień.
Do konkursu przystąpiło 17 uczniów klas pierwszych.
Laureatami konkursu zostali uczniowie:
26 kwietnia na 5 godzinie lekcyjnej w gabinecie Pani wicedyrektor Anny Ciołek nastąpi wręczenie nagród zwycięzcom konkursu.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom wiedzy oraz umiejętności polonistycznych, a laureatom dalszych sukcesów.
Nauczyciele naszej szkoły p. Monika Makarewicz i Anna Przywuska uczestniczyły w kursie, którego celem było poznanie zasad japońskiej sztuki kulinarnej oraz ćwiczenia praktyczne
w przygotowaniu różnych form sushi.
Kurs obejmował m.in.:
1. historię sushi - style i formy:
- nazewnictwo w języku sushiya,
- omówienie podstawowych surowców,
- dobór składników w komponowaniu poszczególnych form,
- przygotowanie półproduktów,
2. zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej:
- zasady jedzenia pałeczkami,
- kultura przy japońskim stole,
- zasady krojenia i serwowania sushi,
- aranżacja talerza oraz zdobienie sushi,
3. trening manualny.