Jesteś tutaj: Home
13 czerwca b. r. podczas pikniku profilaktycznego odbył się w naszej szkole konkurs wiedzy gastronomicznej utrzymany w konwencji programu 1 z 10.
Był on adresowany do uczniów klas drugich uczących się w zawodach nie gastronomicznych.
Uczestnicy w dwuosobowych zespołach zmagali się z pytaniami skupionymi wokół tematów gastronomicznych oraz kuchni z różnych regionów Polski. Konkurs, którego celem jest idea promocji prawidłowego odżywiania się i zdrowej żywności oraz kultywowanie tradycji kulinarnych, składał się z 3 rund (I - pytania dla wszystkich, II - rywalizacja i eliminacja, III - finał).
19 maja b. r. podczas VII Wielkiej Majówki z udziałem Państwowej Szkoły Wyższej, w Parku Radziwiłła miało miejsce podsumowanie wyników konkursu „Bialska Liga Młodych Przedsiębiorców”. Konkurs, zorganizowany przez PSW w Białej Podlaskiej był skierowany do uczniów szkół średnich i dotyczył wiedzy przedmiotowej z zakresu ekonomii, przedsiębiorczości i zarządzania. Eliminacje składały się z sześciu etapów - każdy o innej tematyce. Testy na poszczególne etapy przygotowywali pracownicy naukowi i dydaktyczni Katedry Ekonomii i Zarządzania PSW.
W maju i czerwcu gościliśmy w naszej szkole trzy grupy („Figielki”, „Mądre Sówki”, „ Biedroneczki”) z zaprzyjaźnionego przedszkola nr 15 przy ul. Akademickiej 15.
Przedszkolaki po raz kolejny wcieliły się w rolę cukierników, dekorując piernikowe serduszka ozdobami z masy cukrowej, które przygotowała młodzież klas gastronomicznych na zajęciach z kursu kwalifikacyjnego T.4 oraz na zajęciach gastronomicznych. Przedszkolakom bardzo podobały się praktyczne zajęcia podczas których własnoręcznie mogli wykonać prezenty dla swoich rodziców z okazji Dnia Matki i Dnia Ojca.
Zajęcia przygotowały i przeprowadziły nauczycielki przedmiotów zawodowych – p. Elżbieta Horodecka, p. Wioleta Kuliczanka, p. Anna Przywuska wraz z młodzieżą z klas gastronomicznych i hotelarskich.
Dyrekcji, Gronu Pedagogicznemu oraz wszystkim pracownikom administracji
dziękujemy za miniony rok pełen inspirujących wyzwań, odkryć i przygód, za wspólnie spędzone dni podczas których odkrywaliśmy świat.
Dziękujemy za to, że pomagaliście odkrywać nasze mocne strony, cieszyliście się z naszych sukcesów, a w trudnych chwilach zawsze nas wspieraliście. Dziękujemy za nieustającą motywację do zdobywania wiedzy, za rady, wskazówki, pochwały, ale i słowa krytyki. Dzięki Wam stale odkrywamy, że nauka może być wspaniałą przygodą. Wasze zaangażowanie, poświęcony nam czas oraz wytrwałość pokazują nam, jak być mądrymi, dobrymi i szczęśliwymi ludźmi.
Wszystkim dziękujemy za każde dobre słowo, pomocną dłoń i życzliwość, której doświadczaliśmy na co dzień.
Życzymy słonecznych wakacji. Do zobaczenia we wrześniu!
Samorząd Uczniowski
Handel ludźmi jest uznawany za współczesną formę niewolnictwa, ponieważ polega na odebraniu wolności osobom, które padają jego ofiarą i wykorzystywaniu ich do osiągania korzyści. Najczęściej problem ten dotyka osób w trudnym położeniu, bezrobotnych, słabo wykształconych, takich, które planują wyjazd do pracy za granicę. Aby uniknąć wykorzystania przez przestępców zwróć uwagę na następujące przesłanki, które powinny skłonić Cię do podejrzeń:
8 czerwca b. r. uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w konferencji informacyjno-promocyjnej pt. „Kuchnia Lubelska”. Organizatorem tego kulinarnego eventu był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego pod patronatem Sławomira Sosnowskiego, marszałka województwa. Spotkanie miało na celu propagowanie tradycji kulinarnych, produktów regionalnych, lokalnych oraz walorów turystycznych naszego regionu.
W dniach 21-23 maja 2018 roku gościliśmy troje nauczycieli z Technikum im. Luis Suner Sanchis w Alzira region Walencja, w ramach wymiany doświadczeń między nauczycielami tzw. job shadowing. Goście spotkali się z Dyrektorem szkoły p. Ireneuszem Długołęckim prezentując charakter swojej placówki oraz system szkolnictwa hiszpańskiego. Z wielkim zainteresowaniem zapoznali się ze specyfiką i działalnością naszej szkoły.