Spis treści
16 kwietnia odbyła się lekcja otwarta przeprowadzona metodą projektu w klasie 1 Td z przedmiotu technologia gastronomiczna. Tematem lekcji było sporządzanie potraw z owoców. Młodzież klasy 1 Td przygotowała następujące potrawy: sałatka owocowa, napój jabłkowo-pomarańczowy, kisiel truskawkowy, zupa ze śliwek i jabłek, galaretka z czarnej porzeczki. Oto wyniki ich pracy.
SAŁATKA OWOCOWA
SAŁATKA OWOCOWA (4 porcje)
Składniki:
- Pomarańcze 400 g
- Banany 300 g
- Jabłka 200 g
- Kiwi 60 g
-
- Winogrona ciemne 50 g
-
- Miód 20 g
- Orzechy włoskie 45 g
- Sok z cytryny 40 ml
- Sok jabłkowy 50 ml
- Mango 400 g
- Ananas 200 g
Sposób wykonania:
ü Połączyć sok z cytryny z sokiem z jabłek, rozpuścić miód.
ü Przeprowadzić obróbkę wstępną owoców i je rozdrobnić
ü Połączyć owoce z zalewą
ü Surówkę udekorować orzechami włoskimi, winogronami i plasterkami kiwi
ü Schłodzić.
Wykonanie: Martyna Krasucka, Paulina Kijek, Anna Jastrzębska.
NAPÓJ JABŁKOWO-POMARAŃCZOWY