MUS Z KASZY MANNY
Mus z kaszy manny
Składniki:
- Kasza manna 60g
- Woda 450 cm3
- Cukier 100g
- Kwas cytrynowy 3g
- Śmietanka 30% 100g
- Cukier waniliowy 10g
- Owoce(truskawki, kiwi) do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować zawiesinę z kaszy manny i niewielkiej ilości wody.
- Zagotować odmierzoną wodę z cukrem i kwasem cytrynowym.
- Wlać zawiesinę do wrzącej wody, gotować do całkowitego rozklejenia kaszy.
- Rozklejoną kaszę wylać do miseczki i ubijać trzepaczką do momentu, aż powstanie sztywna, puszysta masa.
- Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, lekko wymieszać z musem.
- Wyporcjować mus do kompotierek, udekorować owocami.
Wykonanie: uczniowie klasy 2 Tc