MUS Z KASZY MANNY

mus z kaszy manny

Mus z kaszy manny                                   

 

Składniki:

  •          Kasza manna 60g
  •          Woda 450 cm3
  •          Cukier 100g
  •          Kwas cytrynowy 3g
  •          Śmietanka 30% 100g
  •          Cukier waniliowy 10g
  •          Owoce(truskawki, kiwi) do dekoracji

Sposób przygotowania:

  •  Przygotować zawiesinę z kaszy manny i niewielkiej ilości wody.
  •  Zagotować odmierzoną wodę z cukrem i kwasem cytrynowym.
  • Wlać zawiesinę do wrzącej wody, gotować do całkowitego rozklejenia kaszy.
  •  Rozklejoną kaszę wylać do miseczki i ubijać trzepaczką do momentu, aż powstanie sztywna, puszysta masa.
  •  Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, lekko wymieszać z musem.
  • Wyporcjować mus do kompotierek, udekorować owocami.

Wykonanie: uczniowie klasy 2 Tc

Szukaj