AMERICAN PIE
Składniki:
Ciasto
- 2,5 szkl mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki zimnej wody,
- 1 jajko,
- 1 kostka masła,
- 1 mała szczypta soli
Masa z jabłek
- 1,4 kg kwaśnych jabłek (najlepsza jest "Antonówka" albo "Szara reneta"),
- 3/4 szkl cukru,
- 1/4 szkl mąki,
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
- 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskieg
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Schłodzone masło posiekać razem z mąką nożem, aż powstanie "kaszka".
Jajko roztrzepać razem z wodą i dodać do składników na stolnicy. Szybko zagnieść kruche ciasto.
Formę do tart wysmarować masłem i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.
Ciasto rozwałkować w okrąg, większy niż forma do pieczenia, i wyłożyć nim naczynie, w którym będziemy piec placek. Nadmiar ciasta odkroić, uformować w kulkę, schować w torebkę foliową i wrzucić do lodówki lub na krótszy czas do zamrażalnika.
Natomiast formę do tarty wyłożoną ciastem wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki o szerokości 1/2 cm. Pokrojone plasterki skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Owoce przełożyć do miski, wymieszać je z mąką, cukrem i innymi przyprawami.
Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki, nakłuć gęsto widelcem i wyłożyć na nie jabłka z miski.
Część ciasta przeznaczoną na wierzch zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach, tak, aby pokryć "kruszonką" całą powierzchnię.
Piec w ok. godziny w 200 C, aż do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka.
Jeżeli wierzch zbyt szybko się rumieni, należy przykryć go (przynajmniej na jakiś czas) folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto ostudzić i podawać z lodami waniliowymi.
Wykonanie: uczniowie klasy 1 Td