Placki jajeczno-warzywne
Normatyw surowcowy:
• mąka pszenna 9 łyżek
• mąka ziemniaczana 3 łyżki
• proszku do pieczenia 1 łyżeczka
• ciepła woda 1 szklanka
• jaja 3 szt.
• wędlina 20 dag
• papryka 1 szt.
• pieczarki 0,5 kg
• cebula 1 szt.
• ser żółty 20 dag
Wykonanie:
- Warzywa poddać obróbce wstępnej.
- Wędlinę, pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Jaja roztrzepać.
- Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wodę i wymieszać .
- Wymieszane ciasto dodać do pokrojonych składników. Całość wymieszać.
- Wykładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
Przygotowały: Anna Jastrzębska, Martyna Krasucka, Weronika Grochowska, Malwina Kozłowska - uczennice klasy 1 Td