placki jajeczno-warzywne

Placki jajeczno-warzywne

 

 

Normatyw surowcowy:

• mąka pszenna 9 łyżek

• mąka ziemniaczana 3 łyżki

• proszku do pieczenia 1 łyżeczka

• ciepła woda 1 szklanka

• jaja 3 szt.

• wędlina 20 dag

• papryka 1 szt.

• pieczarki 0,5 kg

• cebula 1 szt.

• ser żółty 20 dag

Wykonanie:

  1.       Warzywa poddać obróbce wstępnej.
  2.       Wędlinę, pieczarki, paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
  3.       Ser zetrzeć na tarce.
  4.       Jaja roztrzepać.
  5.       Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wodę i wymieszać .
  6.       Wymieszane ciasto dodać do pokrojonych składników. Całość wymieszać.
  7.       Wykładać łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.

Przygotowały: Anna Jastrzębska, Martyna Krasucka, Weronika Grochowska, Malwina Kozłowska - uczennice klasy 1 Td

Szukaj