dsc 6511Młodzież z klas trzecich gimnazjum z Białej Podlaskiej zdobywała umiejętności praktyczne w zawodzie kucharz w czasie zajęć warsztatowych zorganizowanych w naszej szkole w ramach Młodzieżowego Uniwersytetu Zawodowego.

W  zajęciach wzięła udział młodzież z: Publicznego Gimnazjum nr 4: Małgorzata Fijałek, Dominika Panasiuk, Maciej Stańczuk wraz z Panią Elżbietą Chodyką,

Publicznego Gimnazjum nr 3: Julita Papińska, Wiktoria Bogucka i Patryk Rychter  wraz z Panią Katarzyną Korniluk

Publicznego Gimnazjum nr 6: Julia Trębicka, Julia Szyc, Marcelina Zawadzka, Weronika Brykowska wraz z Panią Anną Karolczuk.

Zajęcia przygotowały i przeprowadziły w nauczycielki przedmiotów gastronomicznych. 

W czasie zajęć realizowane były tematy „Zdrowo jemy nie tyjemy”, „Śniadania Świata” oraz „Wielkanocne Tradycje” młodzież mogła spróbować swoich sił przygotowując potrawy w pracowni gastronomicznej jak również podając potrawy w pracowni obsługi gości.

Przygodę ze Śniadaniami Świata gimnazjaliści realizowali przygotowując potrawy charakterystyczne dla śniadania angielskiego, francuskiego i wiedeńskiego. Uczniowie poznali sposoby podania śniadań oraz dowiedzieli się ciekawostek praktycznych sporządzając jaja po wiedeńsku na śniadanie wiedeńskie, fasolę w pomidorach, smażone kiełbaski i jaja sadzone na boczku na śniadanie angielskie oraz komponując śniadanie francuskie. Młodzież z dużym zainteresowaniem przygotowywała potrawy, pomocą i wsparciem w czasie zajęć była P. E. Horodecka, W. Kuliczanka oraz B. Kowaluk.

W czasie zajęć Wielkanocne tradycje uczennice z Publicznego gimnazjum nr 6 stawiały swoje pierwsze kroki w cukiernictwie. Dziewczęta przygotowały słodkości pod kierunkiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu: A. Przywuskiej, K. Tarkowskiej oraz M. Przywuskiej. Uczennice wykazały się świetnymi zdolnościami kulinarnymi przygotowując muffiny czekoladowo – migdałowe i marchewkowe.

Gimnazjaliści przygotowując dietetyczne potrawy obiadowe poznali zasady zdrowego żywienia. Dużym wyzwaniem było przygotowanie zupy jarzynowej, warzyw z sosem jogurtowym oraz naleśników czekoladowych. Jednak jak się okazało do zajęć zgłosiła się młodzież, która lubi wyzwania i każda potrawa była przygotowana perfekcyjnie i smakowała wyśmienicie. Podczas zajęć wskazówek praktycznych udzielała Pani G. Hromiuk, J.Gromelska i B. Zajdel.

Dyrektorom, nauczycielom i wychowawcom młodzieży biorącej udział w zajęciach gratulujemy zdolnych uczniów.

Gimnazjalistom uczestniczącym w zajęciach dziękujemy,  gratulujemy poczucia smaku i zdolności kulinarnych. Mamy nadzieję, że zajęcia pomogły rozwinąć zainteresowania i rozbudziły ukryte talenty. 

Podczas zajęć zostały wykorzystane wyroby Zakładów Mięsnych Łmeat- Łuków S.A. w Łukowie, pieczywo Piekarni TUR z Białej Podlaskiej oraz herbata i kawa z bialskiej herbaciarni Kawa z Pianką.

Zdjęcia: Daniel Biernacki, Szkolne Koło Fotograficzne KADR