resized 20181016 103437 1228Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów - był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan, jadano go również w średniowieczu. Obecny jest również w sztuce, pojawia się jako symbol w licznych tekstach kultury. Dziś wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez pysznej i pożywnej kanapki. Na czym polega jego fenomen? O tym wiedzą tylko Polacy, bo to właśnie nasz kraj znany jest w świecie z najlepszych chlebowych wypieków.

16 października - to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków. Tego dnia obchodzony jest Światowy Dzień Chleba, święto ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników.

Z tej okazji młodzież kształcąca się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką nauczycieli zawodu upiekła zdrowy pełnoziarnisty chleb na zakwasie oraz razowe bułeczki. Na stole degustacyjnym można było smakować pieczywa z masłem, serem, smalcem oraz różnymi powidłami. Przygotowany poczęstunek cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem wśród całej szkolnej społeczności.

Dziękujemy młodzieży z klas: Id, IId, IIe, IIIk zaangażowanych w realizację tego przedsięwzięcia oraz ich opiekunom - p. M. Makarewicz, p. A. Przywuskiej, p. M. Przywuskiej i p. K. Tarkowskiej.