W kwietniu i maju odbyły się kolejne szkolenia dla młodzieży i nauczycieli z „Kuchni molekularnej” realizowane w ramach projektu „Kompetencje zawodowe – szansą na lepsze jutro – II edycja” nr RPLU.12.04.00-06-0065/18 współfinansowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020.
Kuchnia molekularna to termin, który w ostatnich latach staje się coraz bardziej znany. Z niszowego sposobu gotowania, dostępnego tylko dla niektórych szefów kuchni i ich odbiorców, stał się istnym trendem, coraz szerzej ogarniającym swoim zasięgiem kuchnie świata. Podczas zajęć każdy z uczestników mógł szkolić swoje umiejętności łącząc gastronomię z nauką. Przygotowane zostały wyjątkowe potrawy przy użyciu technik i sprzętów dawniej używanych przez naukowców a nie kucharzy. Kucharz stosujący tego typu techniki to także naukowiec i artysta.
Podczas zajęć zostały przygotowane następujące potrawy:
- kurczak sous-vide z czerwona soczewicą, sosem miętowym i karmelizowanymi truskawkami,
- dorsz sous-vide na sałatce z flambirowanych buraków w towarzystwie musu marchewkowego i pudru oliwkowego,
- łosoś sous-vide z szparagami sosem holenderskim i chipsem bekonowym,
- pierś z kaczki sous-vide aromatyzowana dymem czereśniowym na musie z dyni z sosem z czerwonej porzeczki i karmelizowaną śliwką,
- lody czekoladowe (mrożone suchym lodem),
- sorbet awokado z nutą limonki (mrożony suchym lodem),
- pianka marchwiowa z kawiorem pomarańczowym,
- makaron z zielonej herbaty na musie owocowo-jogurtowym,
- tiramisu w nowoczesnej odsłonie,
- szarlotka z bezą i waniliową gąbką.