dsc065928 października w auli szkolnej odbyła się wystawa edukacyjna pod nazwą „Smaki i zapachy jesieni”. Tematem przewodnim były zagadnienia dotyczące zasad zdrowego i racjonalnego odżywiania w połączeniu z aktywnym sposobem spędzania jesiennego czasu. Dodatkową atrakcją wystawy był pokaz jesiennych dekoracji.

 

Na wystawę zostały przygotowane potrawy z mniej i bardziej znanych warzyw i owoców. Zaproponowaliśmy dżemy z dyni z możliwością samodzielnego wykonywania kanapek, soki  z marchwi, jabłek, dyni i pomarańczy, a także sezonowe ciasta tj. szarlotka, ciasto marchwiowe oraz racuchy z owocami. Każdy uczestnik miał też okazję skosztować jabłka z ekologicznych upraw  z naszego regionu. Zostały przygotowane ulotki z przepisami na ciekawe jesienne przysmaki oraz przypomnienie „dekalogu” zdrowego żywienia. Tłem wystawy były przetwory oraz dary jesienne  z domowych ogródków. Wszystkie działania gastronomiczne zostały zaplanowane i wykonane przez uczniów klas gastronomicznych pod kierunkiem p. Agnieszki Sęczyk i p. Iwony Zawadzkiej.

 

Obok pokazu zdrowych jesiennych potraw zaprezentowaliśmy pokaz różnych form ruchu na świeżym powietrzu. Były to stepy, piłki gimnastyczne oraz popularne i dostępne dla każdego liny i skakanki. Młodzież pokazywała określone ćwiczenia z poszczególnymi  przyborami. Każdy gość otrzymał ulotkę z przykładowym zestawem ćwiczeń. Nad bezpieczeństwem ćwiczących czuwały p. Anna Choromańska i p. Agnieszka Dziewulak.

 

Smaczne potrawy i ćwiczenia otoczone były pięknymi ozdobami wykonanymi z plonów jesieni przygotowanych w ramach zajęć z arteterapii. Wykorzystano do nich liście, warzywa i owoce, które są powszechnie dostępne. Takie zajęcia wpływają pozytywnie na rozwój myślenia twórczego, wyobraźni przestrzennej oraz poczucia estetyki, a jednocześnie są świetnym sposobem na spędzanie długich jesiennych wieczorów. Nad stroną artystyczną czuwała p. Bożenna Kasjaniuk.

 

Fotorelację z naszej wystawy wykonali uczniowie pod nadzorem p. Wiesława Kameckiego.