W dniu 22 listopada w ramach promocji branży gastronomiczno-hotelarskiej rozpoczęliśmy cykl warsztatów dla klas 8 szkół podstawowych.
Celem wizyty uczniów klas ósmych było zaprezentowanie oferty kształcenia zawodowego, z możliwością uzyskania kwalifikacji, ze specyfiką zawodów kształconych w technikum tj.: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa oraz w branżowej szkole I stopnia tj.: kucharz.
Pionierami naszej akcji była Szkoła Podstawowa nr 2.
Ośmioklasiści mieli okazję zapoznać się z pracowniami technologicznymi oraz specjalistycznym sprzętem, ale przede wszystkim wraz z pomocą naszej młodzieży mogli wcielić się w rolę cukiernika i samodzielnie nadawać kształty ciasteczkom.
Na auli odbyła się prelekcja oraz zajęcia przygotowane przez młodzież pod czujnym okiem nauczycieli hotelarstwa i gastronomii.
Ośmioklasiści mieli okazję zmierzyć się z dekoracyjnym składaniem ręczników, łamaniem serwet, przetestować swoje zmysły :
-zmysły smaku i powonienia rozpoznając przyprawy,
-zmysł węchu przy identyfikacji przeróżnych aromatów,
- zmysł dotyku odgadując warzywa i owoce ukryte w tajemniczych pudełkach.
Na zakończenie spotkania odbyły się luźne rozmowy dotyczące szkoły oraz degustacja upieczonych ciasteczek, które wykonali nasi młodsi koledzy i koleżanki ze szkoły podstawowej.
Serdecznie dziękujemy wszystkim nauczycielom i uczniom , którzy pomogli nam w realizacji akcji promocyjnej.