W ZESPOLE SZKÓŁ ZAWODOWYCH NR 1 W BIAŁEJ PODLASKIEJ ZORGANIZOWANO STAŻE ZAWODOWE W RAMACH PROJEKTU „EKONOMIK DROGĄ DO KARIERY”
TERMIN REALIZACJI: 09.07.18 - 03.08.18
100 uczniów /uczennic wzięło udział w stażach miejscowych, realizując program staży w bialskich firmach i urzędach.
Uczniowie mieli zapewniony catering, wykupione ubezpieczenie oraz zwrot kosztów dojazdu do miejsc pracy. Zakupione zostały również stroje robocze dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarstwa.
30 uczniów/uczennic wzięło udział w stażach krajowych, które zorganizowano w Warszawie.
Uczniowie/uczennice zdobywali doświadczenie zawodowe pracując
w Warszawskich firmach i urzędach, m.in.
- URZĄD SKARBOWY Warszawa Mokotów
- „ORBIS” S.A. Oddział HOTEL MERCURE Warszawa Centrum
Uczniowie mieszkali w Hotelu MDM, Plac Konstytucji 1, mieli zapewnione weekendowe dojazdy na trasie Biała Podlaska-Warszawa –Biała Podlaska, warszawską kartę miejską, ubezpieczenie, wyżywienie i opiekę sprawowaną przez 3 opiekunów.
Stażyści otrzymają stypendium stażowe w wysokości 1800,00 zł
W ramach projektu „Ekonomik drogą do kariery” realizowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa 12 Edukacja, kwalifikacje i kompetencje, Działanie 12.4 Kształcenie zawodowe współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego realizowane są w naszej szkole kursy specjalistyczne: Profesjonalna sekretarka, Magazynier, Obsługa klienta, Przedstawiciel handlowy oraz kursy specjalistyczne gastronomiczne: carvingu, baristyczne, dekoracje cukiernicze.
Galeria zdjęć
Kurs baristy
TERMIN REALIZACJI - 02.10.2017 – 31.08.2019
Liczba uczestników 370, w tym 10 nauczycieli
Wartość projektu
Całkowita wartość projektu 2 113629,85 zł, w tym wartość dofinansowania 1 796 585,37 zł
Cel projektu
Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Technikum nr 1 w ZSZ nr 1 w Białej Podlaskiej oraz wzrost mobilności zawodowej 240 uczniów /uczennic służący zwiększeniu szans na zatrudnienie na lokalnym rynku pracy, podwyższenie kompetencji i /lub kwalifikacji zawodowych u 10 nauczycieli oraz doposażenie pracowni kształcenia zawodowego.
Zadania realizowane w projekcie
Zadanie 1 – Staże miejscowe dla 180 uczniów/uczennic Technikum 1 w Białej Podlaskiej (I tura VII,VIII2018,100ucz. II tura VII,VIII2019,80ucz.)
Zadanie 2 – Staże krajowe dla 60 uczniów/uczennic Technikum nr 1 w Białej Podlaskiej (I tura VII - VIII2018, 30ucz. II tura VII - VIII 2019, 30ucz.)
Zadanie 3 – Doskonalenie zawodowe nauczycieli kształcenia zawodowego
1. Kurs Carvingu - 2 nauczycieli - Warszawa 2 dni
2. Profesjonalny kurs baristy - 2 nauczycieli - Warszawa 3 dni
3. Kurs barmański - 2 nauczycieli - Warszawa - 2 tygodnie
4. Profesjonalny nauczyciel dekoracji cukierniczych, cukiernictwo - 2 nauczycieli -W-a 5 dni
5. Kurs cukierniczy Karmel - 2 nauczycieli - Poznań - 4 dni
6. Menager HoReKa - 2 nauczycieli - Warszawa - 5 dni
7. Studia podyplomowe - 1 nauczyciel - SGGW Warszawa
Termin realizacji: X 2017-VI 2018; X 2018-VI 2019
Zadanie 4 – Realizacja dodatkowych zajęć specjalistycznych umożliwiających uczniom uzyskiwanie i uzupełnianie wiedzy i umiejętności zawodowych oraz zakup pomocy dydaktycznych do realizowanych zajęć
1. Kurs Carvingu - 4grupy x 8ucz x 60h - (2 grupy w 2018, 2 grupy w 2019)
2. Kurs baristy - 4grupy x 8ucz x 60h - (2 grupy w 2018, 2 grupy w 2019)
3. Kurs barmański - 4gr x 8ucz x 60h - (2 grupy w 2018, 2 grupy w 2019)
4. Kurs dekoracji karmelowych - 4gr x 8ucz x 60h - (2 grupy w 2018, 2 grupy w 2019)
5.Kurs dekoracji cukierniczych - 4gr x 8ucz x 60h - (2 grupy w 2018, 2 grupy w 2019)
6. Obsługa klienta - 4gr x 8ucz x 60h - (1 grupa w 2017, 2 grupy w 2018, 1 grupa w 2019)
7. Profesjonalna sekretarka - 4gr x 8ucz x 60h -(1 grupa w 2017, 2 grupy w 2018, 1 grupa w 2019)
8. Magazynier - 4gr x 8ucz x 60h - (1 grupa w 2017, 2 grupy w 2018, 1 grupa w 2019)
9. Przedstawiciel handlowy - 4gr x 8ucz x 60h - (1 grupa w 2017, 2 grupy w 2018, 1 grupa w 2019)
10. Kwalifikacje zawodowe - 10gr x 8ucz x 60h - (80h w 2017, 400h w 2018, 120h w 2019)
11. Język obcy zawodowy - 10gr x 8ucz x 60h - (120h w 2017, 280h w 2018, 200h w 2019)
Termin realizacji: XI 2017-VI2018, IX 2018-VI 2019
Zadanie 5 – Doposażenie pracowni kształcenia zawodowego:
1. Pracownia ekonomiczna
2. Pracownia handlowa
3. Pracownia teleinformatyczna
4.Pracownia spedycyjno-logistyczna
5. Pracownia hotelarska
REKRUTACJA
Październik – listopad 2017 - I etap rekrutacji uczestników projektu do zajęć:
1. Kurs obsługi klienta - 2 grupy
2. Kurs profesjonalna sekretarka - 2 grupy
3. Kurs magazyniera - 2 grupy
4. Kurs przedstawiciel handlowy - 2 grupy
5. Zajęcia dodatkowe z kwalifikacji - 10 grup
- kwalifikacja E 15 - 1 grupa
- kwalifikacja E 12 - 1 grupa
- kwalifikacja R 21 - 1 grupa
- kwalifikacja B 34 - 1 grupa
- kwalifikacja B 35 - 1 grupa
- kwalifikacja T 6 - 2 grupy
- kwalifikacja T 11 - 1 grupa
- kwalifikacja T 12 - 1 grupa
- kwalifikacja T 15 - 1 grupa
6. Zajęcia dodatkowe język obcy zawodowy - 10 grup
- j. angielski - 5 grup
- j. rosyjski - 3 grupy
- j. niemiecki - 2 grupy
Październik – grudzień 2017 – II etap rekrutacji nauczycieli do doskonalenia zawodowego
- kurs carvingu - 2 nauczycieli
- kurs baristy - 2 nauczycieli
- kurs barmański - 2 nauczycieli
- kurs dekoracji karmelowych - 2 nauczycieli
- kurs dekoracji cukierniczych - 2 nauczycieli
- kurs Meneager Horeka - 2 nauczycieli
- Studia podyplomowe - 1 nauczyciel
Styczeń 2018 – III etap rekrutacji uczestników projektu do zajęć specjalistycznych:
- Kurs carvingu - 2 grupy
2. Kurs baristy - 2 grupy
3. Kurs barmański - 2 grupy
4. Kurs dekoracji karmelowych - 2 grupy
5. Kurs dekoracji cukierniczych - 2 grupy
Kwiecień- maj- czerwiec 2018 - IV etap rekrutacji uczestników staży zawodowych
- Staże miejscowe - 100 uczniów / uczennic
2. Staże krajowe - 30 uczniów/ uczennic
Wrzesień 2018 - V etap rekrutacji uczestników projektu do zajęć specjalistycznych
- Kurs obsługi klienta - 2 grupy
2. Kurs profesjonalna sekretarka - 2 grupy
3. Kurs magazyniera - 2 grupy
4. Kurs przedstawiciel handlowy - 2 grupy
5. Zajęcia dodatkowe z kwalifikacji - 10 grup - 6. Zajęcia dodatkowe język obcy zawodowy - 10 grup
7. Kurs carvingu - 1 grupy
8. Kurs baristy – 1 grupy
9. Kurs barmański - 1 grupy
10. Kurs dekoracji karmelowych - 1 grupy
11. Kurs dekoracji cukierniczych - 1 grupy
Styczeń 2019 - VI etap rekrutacji uczestników projektu do zajęć specjalistycznych
- Kurs carvingu - 1 grupy
2. Kurs baristy - 1 grupy
3. Kurs barmański - 1 grupy
4. Kurs dekoracji karmelowych - 1 grupy
5. Kurs dekoracji cukierniczych - 1 grupy
Kwiecień- maj- czerwiec 2019 - IV etap rekrutacji uczestników staży zawodowych
- Staże miejscowe - 80 uczniów / uczennic
2. Staże krajowe - 30 uczniów/ uczennic
KRYTERIA REKRUTACJI UCZESTNIKÓW PROJEKTU
Rekrutacja na staże zawodowe
- średnia ocen z ostatniej klasyfikacji (1-5 pkt),
- ocena z zachowania (1-5 pkt),
- frekwencja na zajęciach szkolnych (1-3 pkt),
- informacja wychowawcy (1 – 3 pkt),
- kolejność zgłoszeń (1-3 pkt);
Rekrutacja na zajęcia specjalistyczne
- średnia ocen z przedmiotów zawodowych z ostatniej klasyfikacji (1-5 pkt),
- informacja wychowawcy,(1 –3 pkt),
- motywacja (1-3 pkt),
- kolejność zgłoszeń (1-3 pkt);
Rekrutacja Nauczycieli na kursy specjalistyczne
- przydatność szkolenia w stosunku do nauczanego przedmiotu (1-3 pkt),
- motywacja (1-3pkt),
- kolejności zgłoszeń (1-3 pkt).
Uczestnik/uczestniczka projektu może brać udział w więcej niż jedna forma wsparcia.