Branżowa Szkoła I stopnia: Kucharz
Kucharz to zawód z przyszłością – stabilny, rozwojowy, kreatywny, dobrze płatny, a często również niezwykle prestiżowy.
Zapotrzebowanie na wykwalifikowanych kucharzy stale rośnie, dlatego każdy profesjonalista z łatwością znajdzie atrakcyjne zatrudnienie w Polsce i krajach UE. Zaczynając od amatorskiego kucharzenia, którego efekty często ukazują raczkujące blogi, wiele osób osiąga dziś w dziedzinie kulinariów poziom mistrzowski i światową renomę.
Na ambitnych i pomysłowych kucharzy czekają niemal nieograniczone możliwości rozwoju zawodowego w najlepszych restauracjach, obiektach hotelowych, stołówkach, mediach związanych z kulinariami, jak również we własnej firmie.
Każde popisowe danie zaczyna się jednak od przepisu. Najlepszym zaś przepisem na zostanie pierwszej klasy kucharzem jest nauka w szkole branżowej o kierunku kucharz, który pozwoli ci poznać tajniki kucharskiej profesji.
Uzyskane kwalifikacje:
HTG.02. Przygotowanie i wydawanie dań - egzamin z tej kwalifikacji odbywa się pod koniec roku szkolnego w klasie trzeciej. Kwalifikacja ta przygotowuje do pracy na stanowisku kucharza.
UPRAWNIENIA ZAWODOWE
Dzięki zajęciom teoretycznym i warsztatom praktycznym zyskasz niezbędną wiedzę i umiejętności, które umożliwią ci wykonywanie następujących zadań zawodowych:
- przechowywanie żywności;
- sporządzanie potraw i napojów;
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
PERSPEKTYWY PRACY
Po ukończeniu nauki możesz podjąć pracę w:
- restauracjach
- jadłodajniach
- stołówkach
- hotelach
- firmach cateringowych
- szkolnictwie zawodowym (po ukończeniu studiów i specjalności nauczycielskiej)
- mediach branżowych (prasa, telewizja, radio, portale internetowe, blogi, vlogi)
- telewizyjnych programach śniadaniowych
- własnej działalności gospodarczej