Jesteś tutaj: Home
W naszej szkole odbyła się II edycja spotkania „Kuchnia łączy pokolenia”, efektu współpracy z fundacją „Korzenie i Skrzydła”, której prezesem jest pani Aniela Halczuk. Przedsięwzięcie przybrało charakter cykliczny i wpisało się na stałe w kalendarz imprez szkolnych. W tym roku hasłem spotkania było: „Potrawy na przednówku”. Przednówkiem nazywano trudny okres przed pierwszymi plonami, kiedy spiżarnie świeciły pustkami i w związku z tym przygotowywano skromne jedzenie z produktów, takich jak ziemniaki, brukiew, cebula itp. Celem spotkania było rozbudzenie i pielęgnowanie wśród młodzieży zainteresowania tradycją, regionem, a szczególnie sztuką kulinarną Południowego Podlasia i Polesia Lubelskiego.
Pytanie, jak skutecznie się uczyć i co zrobić, by po intensywnym wysiłku psychicznym zregenerować nasz umysł, zadaje sobie wielu tegorocznych maturzystów. Wśród nich znaleźli się również uczniowie kl. 4 Ti, którzy odkryli alternatywny sposób na przysłowiowe odmóżdżenie.
Z pomocą przyszły im zajęcia z historii i społeczeństwa zorganizowane w bialskiej Bibliotece Pedagogicznej. Tematyka lekcji - „Science fiction dla każdego”. Uczestnicy spotkania poczuli wprawdzie na początku, że znajdują się w Jądrze ciemności, ale szybko przeszli przez fazę Matrix by stać się uczestnikami Gwiezdnych Wojen oraz Igrzysk Śmierci, aby chwilę później zatrzymać się w Roku 1984. A wszystko to dzięki literaturze i filmom z gatunku SF.
Uczniowie ZSZ nr 1 w Białej Podlaskiej wezmą udział w międzynarodowym projekcie " United Europe" w Atenach.
Projekt "Zjednoczona Europa w obliczu wyzwań, wzmacnianie solidarności" jest międzynarodową inicjatywą organizowaną i koordynowaną przez organizację E.K.O. Projekt odbędzie się w Atenach, w Grecji, w dniach 8-18 kwietnia 2019r. W projekcie weźmie udział 50 młodych ludzi, z 7 różnych krajów Unii Europejskiej: Estonia, Włochy, Niemcy, Grecja, Litwa, Polska i Hiszpania.
Podczas projektu uczestnicy będą wymieniać się poglądami i wiedzą na temat podstawowych załóżeń Unii Europejskiej, istotnych korzyści wynikających z jej członkostwa, a także najważniejszych wyzwań przed którymi stoi UE. Najważniejsze problemy, tj. kryzys finansowy, wysoki poziom bezrobocia wśród młodzieży, ciągły napływ imigrantów i nasilenie terroryzmu, zostaną szczegółowo przeanalizowane.
W tym roku szkolnym głównymi gospodarzami pierwszego dnia wiosny byli uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich. Tego dnia, w auli naszej szkoły uczestniczyli oni w ciekawych spotkaniach, prelekcjach połączonych z pokazami i degustacją. Na tę okazję przybyli znakomici goście, którzy podzielili się ze słuchaczami swoją wiedzą, doświadczeniem, a także niezwykłymi umiejętnościami. I tak młodzież Ekonomika miała okazję spotkać się z:
- panem Kamilem Stefanowiczem, absolwentem Ekonomika, a obecnie barmanem w Zamku Biskupim w Janowie Podlaskim,
- panią Magdaleną Chyz, reprezentującą rodzinną firmę z tradycją „Świat lodów Chyz”, która jest zdobywcą Lauru Promocyjnego za lody sławatyckie.
- panią Moniką Gąsiecką, właścicielką kawiarni „Kawa z pianką ” przy ul. Janowskiej 7 w Białej Podlaskiej, sklepu z wyśmienitymi kawami, herbatami z całego świata i niebanalnymi łakociami .
- panią Aleksandrą Sobieszuk, recepcjonistką hotelu Capitol *** w Białej Podlaskiej i panem Kacprem Kozakiem, recepcjonistą hotelu Skala *** w Białej Podlaskiej.
- panią Magdaleną Kroszko, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Natur House przy Al. Tysiąclecia 4 w Białej Podlaskiej.
W dniach 5-6 marca 2019 r. odbyła się pielgrzymka maturzystów na Jasną Górę do Narodowego Sanktuarium Matki Bożej. Uczestniczyło w niej 73 uczniów. W drodze do Częstochowy było małe repetytorium z historii sanktuarium oraz czas, aby na kartkach spisać intencje do modlitwy różańcowej.
Do Częstochowy przyjechaliśmy wczesnym popołudniem i od razu skierowaliśmy nasze kroki do kaplicy Cudownego Obrazu. Tutaj opatrznościowo naszych uczniów przywitał kapłan, który właśnie w kaplicy odprawiał mszę dla swoich maturzystów i głosił kazanie. Na pewno nie przypadkiem to słowo trafiło również do naszych uczniów. Później był czas na zwiedzanie sanktuarium (m. in. skarbca, arsenału), skorzystanie z sakramentu pokuty, osobistą modlitwę, zakup pamiątek oraz posiłek.