Jesteś tutaj: Home
4 marca b. r delegacja naszej szkoły wzięła udział w obchodach Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych.
Obchody rozpoczęły się mszą świętą odprawioną w intencji Ojczyzny. Następnie, przy Zakładzie Karnym miały miejsce przemówienia władz miasta i zaproszonych na tę uroczystość gości oraz Apel Pamięci.
Naszą szkołę reprezentowała delegacja młodzieży pod opieką pani Agnieszki Dziewulak:
W związku z przypadającą setną rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości Ministerstwo Edukacji Narodowej ogłosiło rok szkolny 2017/2018 „Rokiem dla Niepodległej”.
Wpisując się w radosne świętowanie odzyskania przez Polskę niepodległości przedstawiamy wystawę pt.: „MOJA NIEPODLEGŁA: BIAŁA PODLASKA – LUBLIN – OJCZYZNA”.
1. marca b.r. w Krakowie odbyły się okręgowe eliminacje XIII edycji Olimpiady Przedsiębiorczości. Hasłem przewodnim tegorocznych zawodów było: Sukces w biznesie - ludzie, wizerunek, strategia. Naszą szkołę w zmaganiach konkursowych reprezentowali uczniowie klasy 2b - Klaudia Małyszko i Mateusz Łyczewski. Eliminacje okręgowe składały się z dwóch etapów: testu, który obejmował 50 pytań o zróżnicowanym stopniu trudności (25 pytań łatwiejszych i 25 pytań trudniejszych) i zadania sytuacyjnego.
Dn. 21.02 b.r. w naszej szkole odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu „Kuchnia łączy pokolenia” przebiegające pod hasłem „ŚWIĘTO KLUSKI”. Organizatorami tego kulinarnego eventu był: Zespół Szkół Zawodowych nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Białej Podlaskiej oraz Fundacja „Korzenie i Skrzydła”.
Celem przedsięwzięcia było rozbudzenie wśród młodzieży zainteresowania tradycją, regionem, a szczególnie sztuką kulinarną Południowego Podlasia i Polesia Lubelskiego. Spotkanie to o charakterze międzypokoleniowym służyło przekazaniu konkretnej wiedzy i umiejętności, jak również było okazją do przełamania stereotypów i barier w postrzeganiu siebie nawzajem.
Przygotowania do projektu trwały od dłuższego czasu. W pierwszej kolejności młodzież miała za zadanie odnaleźć stare, tradycyjne receptury na kluchy, kluski i kluseczki, które były przygotowywane w domach pradziadków, dziadków i rodziców. Odszukanie i wybór przepisów okazały się wspaniałą okazją do rozmów z dziadkami i pradziadkami, którym poświęcamy coraz mniej czasu.
19 lutego b.r. młodzież z klas gastronomicznych wzięła udział w zajęciach zorganizowanych w ramach projektu realizowanego przez Związek Polskie Mięso „Stawiam na drób”. W pierwszej, praktycznej części spotkania młodzi kucharze z klas II i III, wspólnie ze znanym kucharzem Marcinem Budynkiem, w warsztatach szkolnych przygotowywali potrawy z kaczki i kurczaka. Wspólne gotowanie z zawodowymi kucharzami z Akademii Kulinarnej Marcina Budynka wzbogaciło uczniów o nowe doświadczenia dotyczące sposobu przygotowania i podawania mięsa drobiowego oraz dekoracji potraw na talerzu. Uczniowie pod czujnym okiem zawodowych kucharzy przygotowali: kurczaka z curry z sezamem i pak choy z ryżem, kotleciki z indyka i kaszy bulgur, pierś z kaczki sous vide z puree muślinowym i buraczanym oraz udka z kaczki z szalotką w czerwonym winie z miodem i morelami.