Jesteś tutaj: Home
W dniach 8-14 maja 2022r. uczniowie naszej szkoły: Patrycja Panasiuk, Basia Maksymiuk, Błażej Karpiuk i Kuba Skrzypowski pod opieką nauczycieli: Iwony Kalenik, Iwony Daniłoś, Krzysztofa Doroszuka i Jacka Kulpy wzięli udział w projekcie „ECO EXPERIENCE IN EUROPEAN SCHOOLS” ERASMUS+ w Xanthi (północno-wschodnia Grecja).
Było to kolejne ze spotkań uczestników biorących udział w projekcie – Polski, Rumunii, Portugalii, Turcji i Grecji. Tematem działań było poszerzanie i promowanie wiedzy w zakresie działań pro-ekologicznych.
W kwietniu i maju odbyły się kolejne szkolenia dla młodzieży i nauczycieli z „Kuchni molekularnej” realizowane w ramach projektu „Kompetencje zawodowe – szansą na lepsze jutro – II edycja” nr RPLU.12.04.00-06-0065/18 współfinansowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020.
Kuchnia molekularna to termin, który w ostatnich latach staje się coraz bardziej znany. Z niszowego sposobu gotowania, dostępnego tylko dla niektórych szefów kuchni i ich odbiorców, stał się istnym trendem, coraz szerzej ogarniającym swoim zasięgiem kuchnie świata. Podczas zajęć każdy z uczestników mógł szkolić swoje umiejętności łącząc gastronomię z nauką. Przygotowane zostały wyjątkowe potrawy przy użyciu technik i sprzętów dawniej używanych przez naukowców a nie kucharzy. Kucharz stosujący tego typu techniki to także naukowiec i artysta.
13 maja zainteresowane uczennice klasy II i III naszego Technikum odwiedziły Katedrę Kosmetologii na Bialskiej Akademii Wychowania Fizycznego, gdzie wysłuchały wykładu pani Anity Makowskiej-Warmijak i wzięły udział w warsztatach. W trakcie spotkania uczennice zapoznały się z ofertą edukacyjną uczelni, zwiedziły pracownie kosmetologiczne, miały też okazję do rozmowy ze studentką III roku kosmetologii, która wykonała chętnej uczennicy makijaż, pokazując podstawowe zasady makijażu.
Grupa uczniów Zespołu Szkół Zawodowych nr1 z Białej Podlaskiej pod opieką pani Marzeny Mierzwy spędziła cudowny tydzień (21-28.04.2022) na bajkowej wyspie, we wspaniałym towarzystwie.
Kolejny raz zostaliśmy zaproszeni przez hiszpańskie stowarzyszenie: “AIGB” z Gran Canarii.
W wymianie wzięło udział 20 uczestników z 4 krajów: Hiszpanii, Rumunii, Szwecji i Polski.
„Każde pokolenie ma własny czas, każde pokolenie chce zmienić świat, każde pokolenie odejdzie w cień... A nasze - nie ...” - takimi właśnie słowami piosenki rozpoczęła się uroczystość pożegnalna tegorocznych maturzystów ZSZ nr 1. Całemu wydarzeniu towarzyszyły wzruszenie i wdzięczność za piękny czas, który stał się udziałem wielu młodych ludzi. Oprócz wspomnień, pięknych słów skierowanych do absolwentów przez Pana Michała Litwiniuka, prezydenta miasta oraz Pana Ireneusza Długołęckiego, dyrektora szkoły można było podziwiać imponujące występy wokalne naszych uczniów.
W części oficjalnej spotkania, pan dyrektor szkoły wręczył wyróżnienia i nagrody książkowe uczniom wykazującym się szczególnymi osiagnięciami. Uhonorowani zostali ci, którzy uzyskali średnią ocen powyżej 4.75 i 4.5. Symboliczne statuetki wręczono uczniom reprezentującym szkołę w zawodach sportowych, natomiast dyplomy „Przyjaciel szkoły” otrzymali absolwenci angażujący się w życie społeczności szkolnej. Słowa uznania zostały skierowane również do Rodziców, którzy osobiście odebrali listy gratulacyjne.
Trzydziesta druga Olimpiada Teologii Katolickiej przebiegała pod hasłem: „Oblicza Miłosierdzia w nauczaniu i praktyce Kościoła”. Pozwoliła ona uświadomić nam wszystkim, że sama wiedza o miłosierdziu jest zaledwie pierwszym krokiem w kształtowaniu naszego człowieczeństwa i chrześcijaństwa. Podczas tej edycji uczennica naszej szkoły- Klaudia Sibińska wykazała się ogromną wiedzą oraz przygotowaniem i zdobyła tytuł finalisty.
Gratulujemy Klaudii i życzymy wielu sukcesów.
08 kwietnia bieżącego roku uczniowie naszej szkoły wzięli udział w eliminacjach okręgowych Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych, które odbyły się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rudce.
Do zmagań przystąpiło 6 uczniów naszej szkoły w poszczególnych blokach tematycznych: architektura krajobrazu, gastronomia, technologia żywności.
W tegorocznej edycji etapu okręgowego, bardzo dobre wyniki osiągnęli uczniowie architektury krajobrazu : Batrłomiej Sawczyc klasa IVk - 2 miejsce (jednocześnie zakwalifikował się do etapu ogólnopolskiego) oraz Wioleta Laskowska klasa IVk - miejsce 7.
Wysokie wyniki osiągnęli również uczniowie klasy IIIdTG w bloku technologia żywności: Laura Kutnik -miejsce 5 i Bartłomiej Smaś - miejsce 8.