Jesteś tutaj: Home
Handel ludźmi jest uznawany za współczesną formę niewolnictwa, ponieważ polega na odebraniu wolności osobom, które padają jego ofiarą i wykorzystywaniu ich do osiągania korzyści. Najczęściej problem ten dotyka osób w trudnym położeniu, bezrobotnych, słabo wykształconych, takich, które planują wyjazd do pracy za granicę. Aby uniknąć wykorzystania przez przestępców zwróć uwagę na następujące przesłanki, które powinny skłonić Cię do podejrzeń:
8 czerwca b. r. uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w konferencji informacyjno-promocyjnej pt. „Kuchnia Lubelska”. Organizatorem tego kulinarnego eventu był Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego pod patronatem Sławomira Sosnowskiego, marszałka województwa. Spotkanie miało na celu propagowanie tradycji kulinarnych, produktów regionalnych, lokalnych oraz walorów turystycznych naszego regionu.
W dniach 21-23 maja 2018 roku gościliśmy troje nauczycieli z Technikum im. Luis Suner Sanchis w Alzira region Walencja, w ramach wymiany doświadczeń między nauczycielami tzw. job shadowing. Goście spotkali się z Dyrektorem szkoły p. Ireneuszem Długołęckim prezentując charakter swojej placówki oraz system szkolnictwa hiszpańskiego. Z wielkim zainteresowaniem zapoznali się ze specyfiką i działalnością naszej szkoły.
11 czerwca b.r. w budynku Muzeum Południowego Podlasia w Białej Podlaskiej przy ul. Warszawskiej 12 odbyło się uroczyste wręczenie nagród dla zwycięskiego zespołu uczennic z klasy 1Tk, o profilu technik architektury krajobrazu – Wiktorii Chalimoniuk oraz Patrycji Oknińskiej.
Uczennice, biorąc udział w konkursie zorganizowanym przez dyrekcję oraz pracowników Działu Etnografii i Działu Oświatowo – Naukowego Muzeum Południowego Podlasia, wykonały projekt rabaty inspirowanej obrazami „malarza natury” – Bazylego Albiczuka.
Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Biała Podlaska Dariusza Stefaniuka, a jego partnerami byli: Zespół Szkół Zawodowych nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Białej Podlaskiej i Zakład Produkcyjno- Handlowy „ Zieleń” Sp. z o. o. w Białej Podlaskiej.
25 maja b.r. uczniowie z klas Im, IIm, IIIm (technik hotelarstwa) oraz IIIe (technik żywienia i usług gastronomicznych) pod opieką nauczycieli: Moniki Makarewicz, Justyny Krupy, Aleksandry Kałuży i Wiolety Kuliczanki uczestniczyli w wycieczce do Nadarzyna na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Warsaw Gastro show 2018 oraz Międzynarodowe Targi Żywności Warsaw Food Expo 2018r. odbywające się w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK Warsaw Expo. Podczas tegorocznych targów została zaprezentowana bogata oferta producentów i dystrybutorów sprzętu oraz wyposażenia skierowanego do sektora HoReCa, a także dostawców żywności i napojów.
W dniach 25-28 maja 2018 r. w Nisku odbył się ogólnopolski finał Olimpiady Innowacji Technicznych i Wynalazczości.
W Olimpiadzie Innowacji Technicznych i Wynalazczości wzięły udział 3-osobowe drużyny z całego kraju. Nasz okręg i szkołę reprezentowały Magda Wiktoruk i Klaudia Małyszko.
Zarówno Magda jak i Klaudia wywalczyły tytuł Finalisty Olimpiady. GRATULUJEMY!!!
Uczestnicy Olimpiady mieli także okazję zwiedzić Hutę Aluminium w Stalowej Woli, Muzeum w Ulanowie a także płynąć galarami po rzece San.